вторник, 4 юли 2017 г.

Селско пържено

Да се вдъхновиш от наличните съставки, превръщайки скромните парченца в засищащо ястие носи голямо удоволствие. 
Ястието е вкусно, питателно и удовлетворяващо. Ако имате пиперки и домати, може да започвате. 




Продукти:

3 зелени пиперки
1 голям розов домат
150 грама сирене
1 голяма глава стар лук
2 скилидки пресен чесън
1/2 връзка пресен магданоз

краве масло за пържене

Приготвяне:

Измийте и почистете пиперките от семената.
Нарежете ги на кръгчета.
Почистете лука от люспите и го нарежете на ситно.
Чесъна също почистете и нарежете на шайби.
Измийте, обелете и нарежете домата на парченца.
Загрейте маслото.
Добавете чесъна и лука. Запържете за кратко.
Добавете пиперките и домата.
Задушете за около 20 минути.
Накрая, преди да свалите от котлона, добавете натрошено сирене и ситно нарязан магданоз.
Приятен апетит!





понеделник, 3 юли 2017 г.

Пълнена тиквичка

Попаднах на едно клипче във Facebook за пълнена тиквичка. Реших да го изпълня и не сгреших. Малко повече препекох заради бекона, защото го обичам препечен. Тиквичката може да се полее с подлучен сос. Става още по - вкусно и сочно. 




Продукти:

1 тиквичка
около 50 грама бекон
около 2 супени лъжици пармезан

Приготвяне:

Измийте тиквичката.
Направете прорези на няколко места. 
Нарежете бекона на малки продълговати парченца. 
Подредете парчетата бекон в прорезите. 
Поръсете с настърган пармезан. 
Печете на 200 градуса за 6 минути. 
За печенето използвах уред за пържене с въздух.
Приятен апетит!



петък, 30 юни 2017 г.

Купички с киноа

Въпреки че определят киноата като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лапада, а благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по - голяма популярност. 
Рецептата днес не можах да реша как да я озаглавя, затова написах просто "Купички с киноа". Не исках да изброявам всички съставки в заглавието, въпреки че са малко. Купички с киноа, може да си похапнете за закуска и ще сте сити цял ден. При консумация добавях по малко кисело мляко с високо съдържание на мазнини. 





Продукти:

100 грама киноа
50 грама пресни орехи
50 грама червени боровинки, сушени
2 супени лъжици черен сусам
сол на вкус

Приготвяне:

Накиснете киноата за два часа във вода.
След това изхвърлете водата в която сте я киснали.
Налейте нова вода и сварете киноата.
Варенето е с продължителност около 20 минути, на средна степен на котлона.
Свалете от котлона, отцедете излишната вода и оставете киноата да изстине. 
Нарежете ореховите ядки на малки парченца.
Добавете орехите, боровинките, сусама и сол на вкус.
Разбъркайте и приберете в хладилник за час, за да се изстуди. 
Приятен апетит!






четвъртък, 29 юни 2017 г.

Торта Гараш

След като няколко пъти бях помолена учтиво от г-н Славов да направя такава торта, нямаше как да откажа. Вкъщи подобни неща не правя, или поне не често, откакто намалих въглехидратите. Не твърдя, че никога няма да изям парче торта за нечий рожден ден или други рафинирани въглехидрати. Но вече не копнея за тях с така неудържима страст. За сведение - дори не опитах от блатовете и тортата, докато ги приготвях. Желязна воля! Изпичането на орехите им придава по - наситен вкус и леко карамелизиран дъх. За щастие, процесът на печене в тези жеги е наистина прост и отнема само няколко минутки. 





Продукти:

за блатовете:

200 грама орехи
140 грама кафява захар
6 белтъка
1 супена лъжица оризово брашно

за крема:

500 милилитра сладкарска сметана
400 грама натурален шоколад




Приготвяне:

Сложете белтъците в миксер и ги разбийте заедно със захарта на пяна.
Запечете орехите на сух тиган и ги смелете в блендер. 
Добавете орехите, заедно с брашното към белтъчната пяна.
Бъркайте постоянно с дървена бъркалка.
Отрежете пет еднакви кръга от хартия за печене.
За диаметър използвайте така с размер 26 сантиметра.
Сложете един лист хартия и отгоре изсипете един черпак от сместа за блата.
Разстелете внимателно със силиконова или друга бъркалка.
Печете на средно ниво във предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печенето отнема около 7 - 8 минути. След това слагате другият блат да се пече и така докато сместа свърши. От посочените количества излизат точно пет тънки блата.

Пригответе крема като загреете сметаната на котлона и добавите шоколада, начупен на малки парченца. След това охладете за час. Извадете крема от хладилника и разбийте с миксер. Сложете един блат в табла или голяма чиния, намажете с крем, отгоре сложете нов блат, после отново крем и така докато продуктите се изчерпат. Приберете тортата в хладилник за една нощ или 5 - 6 часа. 
Украсете пожелание с филирани бадеми или орехи.
Приятен апетит!